1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to Smashboards, the world's largest Super Smash Brothers community! Over 250,000 Smash Bros. fans from around the world have come to discuss these great games in over 19 million posts!

    You are currently viewing our boards as a visitor. Click here to sign up right now and start on your path in the Smash community!

  3. Use the Smashboards Store to get awesome Smash stuff and support the site, like a Nintendo Controller or the Wii U - Gamecube adaptor ! Check out the inventory in our store and support Smashboards with your purchase today!

The 20XX Melee Training Hack Pack (v4.07 - 7/04/17)

Discussion in 'Melee Workshop' started by Achilles1515, Mar 29, 2014.

  1. X WaNtEd X

    X WaNtEd X
    Expand Collapse
    Smash Lord

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Messages:
    1,643
    Location:
    Lowell, MA
    Ouch that's too bad. I'm old school. Only have a gamecube.
     
  2. Stutterfoot

    Stutterfoot
    Expand Collapse
    Smash Rookie

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    18
    Location:
    Edmonton
    Hey I was able to get a good deal of these codes working at once with cfg usb loader but not all and I'd love to just have them all working at once. For this reason I am trying to get DIOS MIOS Booter to work (as OP has mentioned he can get them all working at once with DMB). I can boot melee with Dios Mios Booter (I am booting an iso from USB), but the cheats are never applied. I have tried placing the codes in the following places:

    USB/games/GALE01/GALE01.gct
    SD/games/GALE01/GALE01.gct
    SD/codes/GALE01/GALE01.gct

    Achilles, could you please inform me of the exact locations of your game and cheat file as well as exact settings in DMB?
     
  3. Metakill

    Metakill
    Expand Collapse
    Smash Journeyman

    Joined:
    Jul 9, 2009
    Messages:
    483
    Location:
    #MangoNation
    How do we turn off a code?

    First I tried the L+D-Pad Right but I don't get to turn it off, tried just like I desactivated the hitbox bubbles by doing the L+d pad right again on CSS but it didnt worked... Do we need to restart or something?
     
  4. Stutterfoot

    Stutterfoot
    Expand Collapse
    Smash Rookie

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    18
    Location:
    Edmonton
    NVM I figured it out. From what I can tell it looks like USB loading can handle fewer cheats than SD loading. I'm using SD now. I did manage to break the SD card cheat limit tho, I had a lot of unnecessary cheats. Yellow sheildstun cheat also seems to be incompatible with the 20xx one, headsup.
     
  5. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    You turn it off with the same action you turned it on with. Use the infographic I made as a guide for when to do certain cheats. So for ones at the Character Select Screen, only activate/deactivate them at the character select screen. And for ones in-game, only deactivate/activate them in-game.
    Thanks for giving me this info. My SD card crapped out on me yesterday, so I just tried a new one and was able to get all the cheats in this thread working plus a bunch more via Dios-Mios-Booter. So it definitely works with SD, and yes, from the reports of others, it seems like USB can't handle as many cheats or something. I'll add that info to the thread. Thanks for giving this feedback.

    I also removed the turn yellow in shield stun code from the text file, because others were saying this does not work as well. White in shield stun works though:)
     
    #85 Achilles1515, Apr 2, 2014
    Last edited: Apr 2, 2014
  6. Generalardj

    Generalardj
    Expand Collapse
    Smash Cadet

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    33
    Location:
    Italy
    I'll try soon.
     
  7. Generalardj

    Generalardj
    Expand Collapse
    Smash Cadet

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    33
    Location:
    Italy
    I just tried aaannnnd all of my codes now are working! thanks Stutterfoot and Achilles for your tips!
     
  8. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    I'm glad we're finally understanding the discrepancies that people were having! Thanks for the feedback on your results.
     
    Generalardj likes this.
  9. Frisbie

    Frisbie
    Expand Collapse
    Smash Journeyman

    Joined:
    Oct 26, 2010
    Messages:
    405
    Location:
    Houston
    @achilles1515 I haven't read through all the comments or at your edited post, but if no one has suggested this already you should make a code that somehow indicates when a character is in hitstun.
     
    ElRudo likes this.
  10. Zhea

    Zhea
    Expand Collapse
    Smash Ace

    • Premium
    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    962
    Location:
    San Antonio Texas
    Hey, first off really excited about these codes.

    However having some trouble getting these to load Using Gecko OS mod version 0.92 on the HomeBrew Channel.

    I've tried loading them as just 1 code at the time for version 1.02 (which I confirmed on the back of my disc, it Gale-0-02) and tried using them at the character select screen, but they do not work as intended. When triggering the codes, (Like CPU holds shield) If I load the match with 2nd slot loaded as a player, it will swap to a cpu(which I think is part of the code), but it won't hold shield.
    I think this indicates that the code is there, but only partially working.

    Codes are loading, the shield stun flash white code does trigger both on it's own and paired with these codes.

    I am loading using the GC Hook Type: IV as per IE suggestion
    GC Ocarina is set to Yes.
    Gecko OS Mod also states that it has found the GALE01 codes and loads them.

    Has anyone played around with this in Gecko OS mod?
     
  11. SpiderMad

    SpiderMad
    Expand Collapse
    Smash Master

    Joined:
    May 6, 2012
    Messages:
    4,979
    SO, AMAZING *Chris Hu voice*
     
  12. KI7

    KI7
    Expand Collapse
    Smash Rookie

    Joined:
    Mar 7, 2011
    Messages:
    23
    Location:
    Germany
    Amazing work, thanks a lot!

    Have been using the DiosMios(Lite) Booter for the last year but couldnt get the codes to work with that. I have no idea why; tried different paths.
    Now using usbloadergx. Still have to experiement a bit to reach the max code number since there seems to be a limit of how many you can use.
     
  13. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    Hey everyone! Check out the new code in the original post:

    R+D-Pad Down (P1 only) Toggles Game Timer to become a Consecutive Hit Counter for All Players

    [​IMG]
     
    herbmaster% likes this.
  14. Kou

    Kou
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    196
    Location:
    Japan

    Achilles, this is also great work!!
    But I think it has confliction with "D-Pad Down (P1 only) Toggles Bomb Rain" and "D-Pad Right (P1 Only) Toggles Fixed Camera Mode".

    also, I confirmed new "L+D-pad left" code.
    This makes cpu do only shield. :)
     
    #94 Kou, Apr 4, 2014
    Last edited: Apr 5, 2014
  15. xDD-Master

    xDD-Master
    Expand Collapse
    Smash Champion

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    2,992
    Location:
    Berlin
    Oh god, this is sick o_o
     
  16. ResidentWaffle

    ResidentWaffle
    Expand Collapse
    Smash Lord

    Joined:
    Jan 22, 2006
    Messages:
    1,127
    Location:
    UCLA
    Tried the bubbles code in 1.0 Some issues:

    Doesn't work on dreamland
    On some stages it takes time for the bubbles to load.


    Otherwise, good work!
     
    Achilles1515 likes this.
  17. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    New Code:

    X+P-Pad Down Toggles HUD On/Off
    (HUD = Heads Up Display)

    See original post for details.

    [​IMG]
     
  18. Kou

    Kou
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    196
    Location:
    Japan
    hmm, I think "X+D-Pad Down Toggles HUD On/Off" has also confliction.

    About confliction
    X+D-Pad Down Toggles HUD On/Off
    D-Pad Down → Confliction
              When I input X+D-pad down, D-pad down (Bomb Rain) also is on simultaneously

    D-Pad Right → Nothing :)

    R+D-Pad Down → Confliction
              X+D-pad Down DOESN'T work.
              R+D-Pad down work




    I also write about confliction of combo counter (R+D-Pad Down)

    R+D-Pad Down (P1 only) Toggles Game Timer to become a Consecutive Hit Counter for All Players
    D-Pad Down → Confliction
              R+D-pad Down work :)
              Bomb rain and no knockback&stun are ON from the beginning of the match (Attention: No knockback&stun work ONLY for P1. P2 has knockback&stun normaly)
              D-Pad down doesn't work eternally. Can't be off.
              
    D-Pad Right → Confliction
              R+D-pad Down work:)
              Fixed Camera is ON from the beginning of the match
              D-pad Right doesn't work
              After ten or more minute from the beginning of the match, D-pad Right will start to be available. (But Fixed camera will be on again automatically.)
     
    #98 Kou, Apr 5, 2014
    Last edited: Apr 5, 2014
  19. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    Kou, thanks for your detailed explanation. It was the R+D-Pad Down Bomb Rain code that was causing the issues. I fixed it in the original post (it was only the very first line that needed to be changed. And I think everything works together as it should, now. Let me know if you find any other issues.

    I'm still trying to determine whether or not the bubbles on Dream Land is an issue with the game in general, or just the code. I say this because my friend and I were playing with collision bubbles on by using the regular debug menu (so this was a few weeks ago) and it would act really odd on Dream Land and make our characters invisible sometimes.

    And when you say it takes some time to load, do you mean like 5-10 seconds? or longer than that? and was this on console or dolphin?

    This sounds like a weird issue, but I don't really know what to tell you. I have never gotten GeckoOS to work properly for myself - which is why I ended up switching to booting from an SD card with Dios-Mios-Booter. idk...have you had any more progress on this?

    and when you say, the player gets swapped to a cpu, what is the cpu doing in-game? just standing there?
     
    #99 Achilles1515, Apr 5, 2014
    Last edited: Apr 5, 2014
  20. Kou

    Kou
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    196
    Location:
    Japan
    There are still conflictions. :(

    Details:

    X+D-Pad Down Toggles HUD On/Off
    D-Pad Down → Confliction
              D-pad down is normally work now :) (Changed thing is only this...)
              X+D-Pad Down doesn't work

    R+D-Pad Down → Confliction
              X+D-pad Down DOESN'T work. (No changed)
              R+D-Pad down work. (No changed)




    R+D-Pad Down (P1 only) Toggles Game Timer to become a Consecutive Hit Counter for All Players
    D-Pad Down → Confliction
              R+D-pad Down work :) (No changed)
              Bomb rain and no knockback&stun are ON from the beginning of the match (Attention: No knockback&stun work ONLY for P1. P2 has knockback&stun normaly) (No changed)
              D-Pad down doesn't work eternally. Can't be off. (No changed)

    D-Pad Right → Confliction
              R+D-pad Down work:) (No changed)
              Fixed Camera is ON from the beginning of the match (No changed)
              D-pad Right doesn't work (No changed)
              After ten or more minute from the beginning of the match, D-pad Right will start to be available. (But Fixed camera will be on again automatically.) (No changed)
                     Now I noticed about "fixed camera will be on again automatically". When a attack hit someone, fixed camera will be on automatically.
     
  21. Berble

    Berble
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Dec 19, 2013
    Messages:
    131
    Location:
    Marin, CA
    I followed InternetExplorer's guide to play with codes via Gecko and his codes worked fine but for some reason the codes here don't work for me. I've checked my game version so I know I have the right code version any ideas to what might have gone wrong? I'm using a melee disc btw
     
  22. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    That's really interesting...I wonder if it has something to do with ASM codes. Can you try his "boot to character select screen" code and tell me if it works?
     
  23. Berble

    Berble
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Dec 19, 2013
    Messages:
    131
    Location:
    Marin, CA
    Yeah that one worked. I did see a P2 Infinite shield though and that one works for me. If I can't figure out how to fix the cpu infinite shield code the P2 infinite shield will be fine for practicing shield pressure
     
  24. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    **New code**

    L+R+D-Pad Up (P1 only) Toggles P2 to Spam Uptilt
    [​IMG]

    See important notes about this code in the original post.
     
    Kou likes this.
  25. Locke Robster

    Locke Robster
    Expand Collapse
    The Immaculate Ambitionist

    • Moderator
    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    1,672
    Location:
    Charlotte, NC
    Hey I really like these codes and I think they can help greatly for solo play, but I tried applying the P2 CPU always holds shield and grabs/jumps out of shield code, but it doesn't seem to work.
    I inserted them as Gecko codes, because AR codes don't work (I'm doing this on dolphin emulator btw) and I got the Collision bubbles on my character to appear, but only on P2 and not P1. Idk why all the P1 codes aren't working for me.

    edit: Nvm. I just read that the codes that weren't working were because I was trying to do them in game, not at character selection screen. I still wanna know know the hitbox one isn't affecting P1.
     
    #105 Locke Robster, Apr 6, 2014
    Last edited: Apr 6, 2014
  26. Diana's Safe Landing

    Diana's Safe Landing
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Feb 2, 2014
    Messages:
    184
    Location:
    Corvallis, OR
    Have you considered patching an ISO with all these codes and making it available for download?

    Also, I have the same problem. Only codes not made by "achilles" work when I load up the game, which sucks since he has the best ones.
     
    #106 Diana's Safe Landing, Apr 6, 2014
    Last edited: Apr 6, 2014
  27. Melomaniacal

    Melomaniacal
    Expand Collapse
    Smash Champion

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Messages:
    2,849
    Location:
    Tristate area
    Would it be possible to add a metronome to the game? I'm finding there are a lot of uses for practicing a wide variety of techniques to a metronome (Hax dashing, chain grabs, handoffs, etc.)
     
    ElRudo likes this.
  28. PB&J

    PB&J
    Expand Collapse
    Smash Hero

    Joined:
    Apr 25, 2007
    Messages:
    5,758
    Location:
    lawrenceville, GA

    thank you for this. so how do i add this in the one I already have because im a noob?
     
  29. Kou

    Kou
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    196
    Location:
    Japan
    Great.........
     
  30. Alulim

    Alulim
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Jan 15, 2014
    Messages:
    100
    Location:
    Canada
    Amazing thread.

    If you don't mind me asking, assuming that this has been asked several times in the past: has any progress or breakthroughs been made to setup randomized tech stands / tech rolls? Is there perhaps something that I could do to help its development (assuming it's been worked on right now).
     
  31. Locke Robster

    Locke Robster
    Expand Collapse
    The Immaculate Ambitionist

    • Moderator
    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    1,672
    Location:
    Charlotte, NC
    I'm having some weird issues with the P2 holds shield and grabs/jumps out of shield code. It's working, but not the way it is intended. P2 doesn't jump or attempt to grab when its shield is hit, it just keeps holding its shield up. But when I die or when I hit down-b, then the P2 will grab, or jump into a b move or air dodge... oddly enough.

    I really want this specific code to work for me so that I can practice spacing on shields so I don't get shield grabbed.
     
  32. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    I updated the code a few days ago with a new value that, I believe, stops this from happening. Can you verify this is the code you created your .gct with?

    P2 Hold Shield
    (1.02)
    2846B108 FF000041
    00480845 00000001
    00480848 00000000
    CC000000 00000000
    E2100000 00000000
    00480845 00000000
    00480848 0000000A //specifically this line, with an A instead of an E
    E2000001 00000000

    Edit: err wait. so does the P2 hold shield code work correctly for you? and its only the hold shield and jump/grab one thats messing up?
     
    #112 Achilles1515, Apr 6, 2014
    Last edited: Apr 6, 2014
  33. Locke Robster

    Locke Robster
    Expand Collapse
    The Immaculate Ambitionist

    • Moderator
    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    1,672
    Location:
    Charlotte, NC
    Correct. The normal just hold shield one works fine, but it's the jump/grab one that is giving me odd results. It happens everytime I die or down-b.
     
  34. Ziodyne

    Ziodyne
    Expand Collapse
    Smash Ace

    Joined:
    Jan 10, 2013
    Messages:
    571
    Location:
    UCLA
    Hey, I'm trying your code for using up on the Dpad to skip into the stage select screen, but instead it goes to the stage select screen without input. I checked my controller settings in Dolphin and they appear fine. Any idea what the issue may be?
     
  35. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    In order to put these codes into the ISO, they would need to be made into Assembly Language codes because they use IF statements and what not (and have enough free space on the DOL). And its not a trivial task to just "add" code like an IF statement into the DOL of the game. So they probably won't be made into DOL mods.

    And so you're having this problem with GeckoOS? I'm currently looking into the issue but I think it has something to do with the codetypes I used (for IF statements and/or toggles) not being compatible with GeckoOS or something.

    I don't want to say too much about this for the time being, but yes. Stratocaster has been putting in great work on this subject and it WILL happen. Just gotta get things polished.
    If I knew how to activate sound effects then yes, this would be possible. Would your character blinking a color (like when your shield breaks) at a specified rate work as well?

    Does this happen with every character or only certain combinations?

    hmm this really shouldn't be happening. Try disabling/remapping your d-pad button in dolphin and seeing if it fixes the problem. Also remember, that any player can hit dpad up to load the stage select screen. So make sure all the other players do not have their dpad up button mapped to some other button you are pressing.
     
  36. Kou

    Kou
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    196
    Location:
    Japan
    Achilles, can I remove Bomb rain and 2x Shield Deplete Rate from "D-Pad Down (P1 only) Toggles Bomb Rain, All Players Invincible, and 2x Shield Deplete Rate" Code by editing this?
    I want the code it realize only "No knockback".

    If can, I want to train Shield drop aerial using no-knockback with L+R+D-Pad Up (P1 only) Toggles P2 to Spam Uptilt.
     
    #116 Kou, Apr 7, 2014
    Last edited: Apr 7, 2014
  37. hectohertz

    hectohertz
    Expand Collapse
    Smash Ace

    Joined:
    Aug 20, 2006
    Messages:
    800
    Location:
    Brooklyn, NY

    for what its worth, here's a spreadsheet of memory locations IE + me + massive made a while ago:
    https://docs.google.com/spreadsheet...sTVNhMkdIX1lMSFR0RTA2a1E&usp=drive_web#gid=12
     
  38. Locke Robster

    Locke Robster
    Expand Collapse
    The Immaculate Ambitionist

    • Moderator
    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    1,672
    Location:
    Charlotte, NC
    Yes, this happens with different characters as the CPU. I tried it with Marth and Falco as the CPU and they both did the same thing when I died or down-b'ed. I'm using Ganondorf, but I can attempt to use the other characters if need be.
     
  39. Diana's Safe Landing

    Diana's Safe Landing
    Expand Collapse
    Smash Apprentice

    Joined:
    Feb 2, 2014
    Messages:
    184
    Location:
    Corvallis, OR
    What other application can I use to load gamecube games with ocarina codes? What do you use?
     
  40. Achilles1515

    Achilles1515
    Expand Collapse
    Moderator

    • Moderator
    Joined:
    Jun 18, 2007
    Messages:
    3,202
    Location:
    Cincinnati / Columbus OH
    Great suggestion! I edited the original post and the GALE01.txt file with this code. This will certainly be helpful to efficiently practice shield dropping and I think it would also work well with the L+D-Pad Left Toggles CPUs to Shoot Projectiles code for practicing powershielding.

    Thanks a lot for this. I think it would be a good idea to make a community "Memory Map" of this game.


    I have found great results loading it from an SD card. I use Dios-Mios-Booter. But as for other applications that boot from disc with codes....I'm not sure
     

Share This Page

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 2)

We know you don't like ads
Why not buy Premium?